Charolais
Fransa’nın Saone et Loire Bölgesi’nden orijin
alan Charollais ırkı, canlı ağırlık artışı ve yağ oranı düşük, yüksek
kalitede karkas elde etmek için melezleme çalışmalarında yoğun şekilde
kullanılmaktadır. Et tipi bir ırk olmasına rağmen oldukça prolifik
(doğurgan) bir ırktır. Bir batındaki kuzu sayısı %200-220 civarındadır.
Bu ırkın diğer çok önemli bir özelliği de 7 aylık yaşta iken
damızlıkta kullanabilmesidir. İlkine doğum yapan 7 aylık 100 hayvandan
130 kuzu alınabilmektedir. Doğumdaki kuzu ağırlığı oldukça yüksek olup
tekiz kuzular yaklaşık 6 kg, ikiz kuzular 4,5 kg ve üçüz kuzular ise
yerli ırklarımızda bildirilen tekiz kuzulardaki 3,5 kg canlı
ağırlığındadır. Ergin dişi ağırlığı 90 kg ve ergin erkek ağırlığı
130-175 kg civarındadır. Karkas randımanı bakımından %50-60 gibi
oldukça yüksek bir orana ahiptir. İngiltere’de kasaplık kuzu üretiminde
baba hattı olarak ilk sırada yerini alan Charollais, et kalitesi
bakımından marketlerde en yüksek fiyata alıcı bulan et tipi koyun ırkı
olarak ün salmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder